Kulcsos kalács

Kulcsos kalács

Hozzávalók: (3 kalácshoz) 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 3 gramm só, 2 db tojás, 3 dl tej, 2 dl víz. A tetejére 2 tojás sárgája.

A lisztet átszitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, kevés cukrot szórunk bele, rámorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük kelni.

Amikor felfutott, beleborítjuk a lisztbe, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, vaníliás cukrot, sót, vajat és annyi langyos vizet, hogy lazább állagú kalácstésztát tudjunk dagasztani. Jó alaposan kidolgozzuk, hogy kisimuljon a tészta.

Ekkor lisztezett gyúródeszkán is átforgatjuk, majd langyos hegyen, letakarva, bő fél órát pihentetjük.

A megkelt tésztát először kétfelé vágjuk úgy, hogy az egyik kicsit kisebb legyen. A nagyobbat négyfelé választjuk, és egyenként elkezdjük rúddá formázni. Ezt a nyújtást többször megismételjük, de ne nyomjuk nagyon, mert akkor könnyen szakad. Amikor már szép hosszúak, újra elfelezzük, így kapunk nyolc rudat.

Ezekből kettőt a sütőpapírral bélelt tepsi közepébe egymástól öt centi távolságra, párhuzamosan elhelyezzük, majd merőlegesen ráteszünk még kettőt. A következő négyet is beletesszük, és a végeket összeillesztjük.

A megmaradt nagyobb tésztából olyan hosszú rudat sodrunk, hogy a kalácsot körbeérje. Két végét ellenkező irányban is megsodorjuk, a kalácsot ezzel fogjuk körbe. Megigazgatjuk, tíz percig pihenni hagyjuk, majd tojás sárgájával lekenjük. Újra pihentetjük, kenjük, és előmelegített sütőben húsz perc alatt megsütjük.