Szilvás gombóc
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 evőkanál só, 30 dkg liszt, 2 evőkanál sertészsír, 50 dkg magozott szilva, 10 dkg mák, 10 dkg porcukor, 1 szelet szikkadt kenyér, 3,3 dl tejföl, kristálycukor.
A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd megtisztítjuk, áttörjük, és megvárjuk, míg kihűl.
Hozzáadjuk a lisztet, egy evőkanál zsírt, kevés sót, és jól kigyúrjuk. Amennyiben szükséges, kevés lisztet még tehetünk hozzá.
Lisztezett deszkán fél centi vastagra kisodorjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. Fél szem szilvákat teszünk rá, mindegyiket kevés kristálycukorral megszórjuk. Összecsomagoljuk, gombócokat formázunk belőle. Vizet forralunk, abban kifőzzük, majd lecsepegtetjük.
A maradék tésztából rudakat formázunk, ezeket három centis darabkákra aprítjuk, megsodorjuk. Az így nyert schupfnudlikat is kifőzzük.
A cukrot és a mákot összekeverjük, a gombócok felét és a nudlikat ezzel megszórjuk.
Egy kisebb lábasban egy evőkanál zsírt felolvasztunk, a kenyér belét belecsipkedjük, és színesre pirítjuk. Beleborítjuk a tejfölt, ízlés szerint cukorral édesítjük, majd a többi gombócot megforgatjuk benne.