Tejfölös csirke mártás krumplimáléval

Tejfölös csirke mártás krumplimáléval

Hozzávalók: 1 házi csirke feldarabolva, 3 vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, só, őrölt feketebors, őrölt paprika, 1 evőkanál sertészsír, 1 csokor petrezselyemlevél, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt bors, 2 dl tej. A máléhoz: 1 kg krumpli, 2 kávéskanál só, 5 evőkanál liszt.

A kockákra vágott vöröshagymát zsírban üvegesre pároljuk, rászórunk egy kávéskanál őrölt paprikát, majd a feldarabolt csirkével összekeverjük. Bő vízzel felengedjük. Beletesszük a félbevágott paprikát, a paradicsomot, és a csokorba kötött petrezselyemzöldet. Sózzuk, és fedő alatt addig főzzük, amíg a hús megpuhul.

Közben elkészítjük a málét. A krumplit megtisztítjuk, vékony karikákra vágva, sós vízben puhára főzzük. Kevés vizet hagyunk alatta, abban pépesre törjük. Folytonos keverés közben négy-öt púpos evőkanál lisztet főzünk bele. Alaposan kidolgozzuk, közben szükség szerint sózzuk. Amikor már jó az állaga, még hagyjuk a lassú tűzön pár percig szuszogni. Ezután tálba borítjuk, és a csirke mellé tálaljuk. Kicsit hűlni hagyjuk, cérnával daraboljuk.

Amikor megpuhult a hús, a lisztből, tejfölből, őrölt borsból és tejből habarást készítünk, majd összefőzzük vele. Pár percig forraljuk, közben kicsit mozgatjuk, hogy ne égjen le az étel. Máléval tálaljuk.