Mazsolaszőlős kalács

Mazsolaszőlős kalács

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 30 dkg rétesliszt, 5 dkg élesztő, fél liter tej, 2 evőkanál cukor, só, 1 csomag vaníliás cukor, 20 db édesítő tabletta, 1 bio citrom reszelt héja, 10 dkg áztatott mazsola, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 10 dkg vaj, 1 dl étolaj. A tetejére: tej, 1 tojás sárgája, cukor. A tepsihez vaj.

A liszteket tálba borítjuk, összekeverjük, közepébe fészket készítünk. Beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt. Két deci langyos tejjel felöntjük, majd megvárjuk, amíg az élesztő elkezd dagadni. A szélére sót, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat pakolunk.

Az édesítő tablettákat tejben feloldjuk, a mazsolát vízbe beáztatjuk, a vajat felolvasztjuk.

Amikor az élesztő feljött, a többi hozzávalót is egyenként belerakjuk, és a megmaradt langyos tejjel az egészet jó alaposan, simára kidagasztjuk. Az étolajat a végén, apránként dolgozzuk bele. Letakarjuk, meleg helyen jó fél óráig kelesztjük.

Amikor már szépen megszaporodott a tésztánk, lisztezett gyúródeszkára kiborítjuk, itt három részre választjuk, ezeket kicipózzuk,, és pihentetjük negyed órát.

A bucikat egyenként téglalap alakúra kisodorjuk, olvasztott vajjal átkenjük a tetejét, megszórjuk mazsolával, és feltekerjük. A három hosszú rudat, mint a hajat, összefonjuk.

Vajjal kikent tepsiben újabb 15 percig pihentetjük. Közben egy tojás sárgáját egy evőkanál cukorral, kevés tejjel kikeverünk, ezzel átkenjük a kalács tetejét. Előmelegített sütőben bő fél óra alatt megsütjük.

Amikor már szép színes, kivesszük, cukros tejjel ismét átmosdatjuk, és várunk, hogy hűljön egy kicsit.

Ekkor deszkára kifordítjuk, és szeleteljük.