Aszalt szilvás oldalas rozmaringos vajburgonyával
Hozzávalók: 1,5 kg oldalas, 50 dkg aszalt szilva, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt feketebors, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, 10 dkg sertészsír, 2 dl főzőtejszín, 1 alma, 1 körte, 10 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál gyomorkeserű. Köret: 85 dkg krumpli, só, 20 dkg vaj, 1 szál rozmaring.
A zöldségféléket megtisztítjuk. A körte, alma csumáját, szárát kidobjuk, a gyümölcsöket elfelezzük. A szalonnát felcsíkozzuk. Az oldalast négy nagyobb darabra vágjuk, minden oldalán alaposan sózzuk, borsozzuk, és zúzott fokhagymával bedörzsöljük.
A tepsit kizsírozzuk, beletesszük a húst, mellépakoljuk a szalonnát, az almát, körtét, a karikákra vágott vöröshagymát, a kettévágott zöldségeket, az előzőleg beáztatott aszalt szilvát. Két deci vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük, és sütőben 180-200 fokon egy órán át sütjük.
A körethez sárga héjú krumplit használunk, amit alaposan megmosunk, héjával együtt negyedekbe vágjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, ráborítjuk a krumplit, addig sütjük benne, amíg a burgonya megpuhul, és szép színt kap. Ekkor sózzuk, és aprított rozmaringgal összeforgatjuk.
A megpuhult oldalast kivesszük, a gyümölcsöket és a szaftot tálba szedjük, majd összeturmixoljuk a gyomorkeserűvel, tejszínnel, és két deci vízzel. Sűrű szószt kapunk, ezt a húsra kanalazzuk, és negyed órára visszatoljuk a sütőbe, hogy jól átmelegedjen.
Rozmaringos vajburgonyával tálaljuk.