Ravani – grízes mézes sütemény
Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg cukor, 20 dkg olvasztott vaj, 20 dkg liszt, 20 dkg búzadara, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor. A sziruphoz: 5 dl víz, 5 evőkanál cukor, 1 rúd fahéj, 2 szem kardamom, 1 bio citrom, 2 evőkanál méz.
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, és elektromos habverővel nagyon habosra, krémesre verjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olvasztott vajat.
Egy másik tálba kimérjük a lisztet és a grízt, hozzáadjuk a sütőport, elkeverjük, majd kanalanként a tojásos keverékhez adjuk, összeforgatjuk. Kivajazott 25×30 centis tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett kb. harminc-negyven perc alatt megsütjük.
Közben a sziruphoz a vizet felforraljuk, teszünk bele cukrot, bio citrom vékonyan levágott héját, kardamomot és fahéjat. Öt percig gyöngyözve főzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a mézet, és a citrom kifacsart levét. Langyosra hűtjük.
A kész süteményt rombusz alakban felszeleteljük. A szirupból eltávolítjuk a citromhéjat, a kardamomot, a fahéj rudat, és az egészet a még forró grízes süteményre locsoljuk. Hagyjuk kihűlni. Megszórjuk egy kis kókuszreszelékkel, és fél szem mandulával megkoronázzuk a tetejét.