Savanyú krumplileves

Savanyú krumplileves

Hozzávalók: (10 főre) 5 nagyobb sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, fél zellergumó, 4 gerezd fokhagyma, 1 paprika 1 paradicsom, 10 szem feketebors, 3 babérlevél, 1 kávéskanál őrölt kömény, só, 4 krumpli, 20 dkg füstölt kolbász, 10 tojás. Rántás: 1 kis evőkanál sertészsír, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika. Tálaláshoz ecet, kenyér, csípős paprika.

A gyökérzöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a nagyobbakat összevágjuk. Beletesszük egy lábasba, fűszerezzük babérlevéllel, borssal, őrölt köménnyel, sóval, majd fedő alatt elkezdjük főzni.

Amíg puhulnak, megtisztítjuk és kockákra vágjuk a krumplit, a füstölt kolbászt vékonyra szeleteljük. Elkészítjük a rántást. Zsírban megpároljuk a felaprózott vöröshagymát, lepirítjuk benne a lisztet, majd kicsit hűtjük, és belekeverjük az őrölt paprikát.

A félig megfőtt levesbe a krumplit, a kolbászt és a rántást egy időben tesszük bele, majd addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.

A petrezselymet apróra vágva rászórjuk, végül egyenként, egymás mellé beleütjük a tojásokat is. Ezután már elzárhatjuk a lángot, hiszen fedő alatt, a forró levesben megfőnek a tojások.

Tálalásnál ecetet, csípős paprikát, kenyeret kínálunk hozzá.