Olajos káposzta sovánnyal, sült krumplival

Olajos káposzta sovánnyal, sült krumplival

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1 nagyobb lilahagyma, 1,5 dl étolaj, 2 evőkanál paprika, 10 db közepes nagyságú krumpli. A soványhoz: 70 dkg liszt, 3-4 dl langyos, sós víz, őrölt paprika, nagy szemű só, köménymag.

A soványhoz a lisztet tálba borítjuk, majd langyos, sós vízzel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Jó lágy anyagot készítsünk, olyat, mint a rétes. Amikor kisimult, lisztezett deszkára borítjuk, ott is átforgatjuk, és letakarva addig pihentetjük, amíg a káposztát elkészítjük.

A lilahagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A káposztából egy keveset elterítünk egy tál aljában, majd megszórjuk kevés hagymával. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejét megszórjuk őrölt paprikával, majd rálocsoljuk az étolajat is.

Két sütőtepsit megszórunk liszttel. A tésztát két részre választjuk, egyenként kicipózzuk, tepsi nagyságúra sodorjuk, és beletesszük. Tetejét késsel bevágjuk, vízzel meglocsoljuk, majd durva sóval, egész köménnyel és őrölt paprikával megszórjuk. Előmelegített sütőbe tesszük. A krumplit megmossuk, és rácsra alá helyezzük, így a tésztákkal együtt megsül.