Paprikás kácsi

Paprikás „kácsi”

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, csipetnyi só, 1 teáskanál cukor, 5 dkg margarin (zsír), 3 dl tej. Töltelék: 20 dkg őrölt paprika, 20 dkg cukor. Tetejére: 1 tojás, olvasztott zsír.

A tejet meglangyosítjuk. Ráöntünk egy keveset az élesztőre, és cukrot szórunk rá. Megvárjuk, míg megkel.

Közben a tojások sárgáját a lisztbe tesszük, kevés sót, margarint, és a felfutott élesztőt is hozzáadjuk. A többi langyos tejjel együtt jó hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Amikor az edény már letisztul, gyúródeszkán is átdolgozzuk, majd visszahelyezzük a tálba, lelisztezzük, konyharuhával lefedjük, és bő fél órán át kelesztjük.

Az őrölt paprikát a cukorral összekeverjük.

A tepsit kizsírozzuk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra elnyújtjuk, olvasztott zsírral átkenjük, majd elegyengetjük rajta a cukros paprikát. Vízzel kicsit meglocsoljuk, hogy ne peregjen ki a tésztából, és zsírral is megpöttyözzük.

A kalácsot feltekerjük, patkó (Homokmégyiesen: szarvas) alakban beletesszük a tepsibe. Felvert tojással átkenjük, újabb fél órát pihentetjük. Ezután még egyszer tojásozzuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben, fél óra alatt megsütjük.

Amikor kivesszük, letakarjuk konyharuhával, és a gőzében hagyjuk átpuhulni, utána szépen szeletelhető.