Spenótos, túrós töltött pita

Spenótos, túrós töltött pita

Hozzávalók: (2 tepsihez) tészta: 60 dkg liszt, fél dl olaj, 1 tojás, 1 dl tej,

1 kávéskanál só. Spenótos töltelék: 40 dkg spenót és mángold, 30  dkg túró, só, 2-3 evőkanál búzadara, 3 tojás, 1/2 dl olaj, 1 evőkanál tej. Túrós töltelék: 6 tojás, fél deci olaj, fél dl tej, fél kg túró, 1 teáskanál só, 1 evőkanál búzadara.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi vízzel, hogy rugalmas anyagot kapjunk.

Ha már nem ragad az edény falához, és kisimult, akkor jó. Lelisztezzük, letakarjuk, húsz-harminc percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket. A spenótot és a vastag erektől megszabadított mángoldot felaprítjuk, sózzuk, kézzel jól összegyúrjuk, kicsit állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét. Hozzákeverjük a többi anyagot is, és kész az első töltelék. A túrós töltelék hozzávalóit egy másik tálban alaposan összekeverjük.

A megpihent tésztát kétfelé választjuk, majd mindegyiknek levágjuk egyharmadát, amit félreteszünk. A megmaradt tésztákat három-három részre választjuk, és kicipózzuk. Egyenként 20-25 cm átmérőre nyújtjuk. Az alsó kettőt olajjal vagy kacsazsírral megkenjük, egymásra helyezzük, majd a harmadik lappal befedjük, a tészták széleit alaposan összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a zsiradék.

A félretett két tésztából akkora lapokat nyújtunk, mint a sütőtepsink, majd abroszra tesszük, szikkadni.

Az olajozott, összerakott tésztából akkora lapot nyújtunk, hogy a tepsi minden oldalán lelógjon, mert ezzel fogjuk visszahajtva betakarni a pitát.

A tepsit jól kikenjük olajjal, majd ráterítjük a nagy lapot. Meglocsoljuk kicsit olajjal, és ráhelyezzük a töltelék felét. Erre jön a szikkadt lap. Ahol a tészták összeérnek, mindig kenjük meg olajjal. Meglocsoljuk ezt a lapot is és jöhet a töltelék megmaradt része. Ezt is olajozzuk, és elkezdjük ráhajtani a tésztát úgy, hogy betakarja a tetejét. Mindig kenjük zsiradékkal, amikor a tésztára másik tésztalapot ráhajtunk. Végül a tetejét is olajozzuk, és előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük.

Ugyanígy készítjük el a másik, túrós pitát is.

Legfinomabb olívaolajjal, de lehet más zsiradékot is használni.

Réteslapból is elkészíthető. A lapok közét kenni kell olajjal. Ilyenkor alulra hat lapot tegyünk, közé négyet, tetejére megint hatot.