Rozskenyér

Rozskenyér

Hozzávalók: 36 dkg kenyérliszt (BL-80), 24 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1,2 dkg só, 4,2 dl víz, 9 dkg kovász, 2 kis ág rozmaring. A sütőedényhez: 2 evőkanál étolaj.

A kétféle lisztet vízzel összedolgozzuk, átgyúrjuk. Beletesszük a kovászt, majd a sót, és az apróra összevágott rozmaringot. Munkalapra helyezzük, ott is alaposan kidolgozzuk, végül megcsapkodjuk.

Egy tálat kiolajozunk, beletesszük a tésztát, alufóliával letakarva, langyos helyen három órát kelesztjük. Idő közben néhányszor meghúzogatjuk, hajtogatjuk. Végül konyharuhával kibélelünk egy szakajtót, megszórjuk liszttel, beletesszük a tésztát és hűtőszekrényben 16 órán át kelesztjük.

A szakajtóból sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, pengével tetszés szerint díszítést metszünk rá, és 230 fokra előmelegített sütőbe helyezzük húsz percre, majd 195 fokra mérsékeljük a hőfokot, és újabb huszonöt percig hagyjuk sülni.

Akkor lesz kész, amikor már kopogós az alja.

Ugyanezzel a módszerrel kovászolt fehér kenyeret, de tetszés szerint teljes kiőrlésű rozskenyeret, vagy akár csokoládés, vagy kávés kenyeret is süthetünk.