Talpas szalados
Hozzávalók: 20 dkg árpa, 25 dkg búza, 25 dkg rozs csíráztatott őrleménye. A tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 9 dkg vaj, 2 tojás. A tepsi előkészítéséhez 4 dkg vaj. A tetejére porcukor.
Az őrleményeket összeöntjük egy tálba, kb. egy liter vízzel összekeverjük. Sűrű, de keverhető anyagot kapunk belőle, amit félreteszünk állni, amíg a „talpat” elkészítjük.
A lisztet a cukorral, vajjal összemorzsoljuk, majd a tojásokkal összeállítjuk a tésztát. Lisztezett deszkán is kidolgozzuk, majd a tepsi aljánál nagyobbra sodorjuk, hogy az oldalaira is fel tudjuk hajtani.
A sütőformát vajjal kikenjük, belehelyezzük a tésztát, ráborítjuk a beáztatott gabonákat. 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ott kb. 50 percig sütjük. Akkor készül el, ha megszilárdul a teteje.
Ekkor hagyjuk hűlni, majd megszórjuk porcukorral, és kockákra vágva kínáljuk.