Mézeskalács – különböző formákban
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg finomra darált, szitált porcukor, 3 (17 dkg) tojás,10 dkg virágméz, 9 gramm szódabikarbóna, 6 dkg vaj, ízlés szerint citromhéj, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék. Írómáz: 1 tojás fehérje, 3-4 teáskanál étkezési keményítő, 25 dkg porcukor, pár csepp ecet.
A liszthez cukrot, szódabikarbónát, tojásokat, mézet, fűszerkeveréket adunk, és az egészet alaposan összegyúrjuk. Légmentesen lezárjuk, majd egy éjszakán át, hűvös helyen állni hagyjuk.
Másnap újra átdolgozzuk, kisodorjuk. Különböző formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól kicsit távolabb, mert meg fognak dagadni sütés közben. Tejszínnel lekenjük, hogy szép fényesek legyenek.
Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűlt, elkészítjük a mázat. A tojás fehérjét porcukorral és keményítővel sűrű habbá verjük, majd pár csepp ecetet is beledolgozunk, hogy szép fénye legyen.
Nyomózsákba töltjük, a mézeskalácsok szélét vékony csíkban körbe írjuk vele, pár percig szikkadni hagyjuk, majd a közepét is kitöltjük mázzal. Ételfestékkel, vagy természetes színezékekkel különböző színű mázakat is készítünk. Ezzel akkor dolgozunk, amikor a terülőmáz már teljesen megszáradt. A szárítást nyitott ajtajú, 60 fokos sütőben gyorsíthatjuk.
Színes mázzal kidíszítjük a kalácsokat, és már adhatjuk is azoknak, akiket meg szeretnénk ajándékozni vele.