Hozzávalók: (2 rúd kalácshoz) 7 dl tej, 10 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 80 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó, 20 dkg elősütött sütőtök, 2 evőkanál zsír, csipetnyi só. A tetejére 1 tojás, egy evőkanál tej. A tálaláshoz lekvár.
Két deci tejet meglangyosítunk. Egy tál aljába evőkanálnyi cukrot szórunk, ráborítjuk a tejet, belemorzsolunk öt deka élesztőt, kevés lisztet szitálunk rá, és félretesszük, míg megkel.
Egy másik tálban ugyanezt előkészítjük.
A tököt kikaparjuk a héjából, és villával összetörjük.
Az első élesztős tálba teszünk egy tojás sárgáját, egy evőkanál zsírt, két evőkanál kakaót, a megmaradt cukor felét, és rászitálunk negyven deka lisztet. Összedolgozzuk, tejjel kidagasztjuk. Szép, levegős tésztát készítünk.
A másik tésztát ugyanígy előkészítjük, csak kakaó helyett sütőtök püré kerül bele.
Mindkét edényt letakarjuk, és megvárjuk, míg a kalács duplájára kel.
Egy átlagos méretű tepsit kizsírozunk.
A megkelt tésztákat kétfelé választjuk. Az egyik kakaósat alaposan lisztezett deszkán kisodorjuk, majd a tököset ugyanekkorára, és a kettőt egymásra helyezve feltekerjük. Tepsibe helyezzük.
A másik kalácsot ugyanígy elkészítjük.
A tojást egy evőkanál tejjel elkeverjük, ezzel lekenjük a tészták tetejét.
170 fokra előmelegített sütőben negyven percig sütjük.
Kihűtve szépen szeletelhető. Tálaláskor lekvárt kínálunk hozzá.