Bableves disznófüllel és körömmel

Bableves disznófüllel és körömmel – Pónaszupa

Hozzávalók: 4 sertésköröm, 2 sertésfül, 50 dkg sertéscsülök, 50 dkg száraz fehérbab, 2 nagyobb sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 2 cseresznye paprika. A rántáshoz: 15 dkg sertészsír, 2 evőkanál liszt, 6 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál őrölt paprika. A tésztához: 3 tojás, 40 dkg félfogós liszt, kevés víz, só.

A babot és a húsokat előző este beáztatjuk. Másnap mindent átmosunk, a körmöt, fület, csülköt kisebb darabokra vágjuk, majd egy nagyobb leveses fazék aljába beletesszük. Ráborítjuk a leszűrt babot, hideg vízzel felöntjük, és fedő alatt egy órán át főzzük.

Közben a zöldségféléket megtisztítjuk, a petrezselymet és a sárgarépát nagyobb darabokra elvágjuk.

Metéltet készítünk. A lisztbe tojásokat ütünk, elkeverjük benne, és épp csak annyi vizet adunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Enyhén lisztezett deszkán is kidolgozzuk, kicsit belisztezzük és nem túl vékonyra kisodorjuk. Ebben a formában kicsit szárítjuk, közben kevés sóval vizet forralunk.

A tésztát hosszú csíkokra vágjuk, ezeket egymás fölé helyezzük, és vékonyabb metéltre felvágjuk. A lobogó vízben kifőzzük, majd leszűrjük és átöblítjük.

Ekkor a levesbe már belekerülhet a sárgarépa és a petrezselyem is. Fél óra múlva tegyük csak hozzá a hagymákat.

Rántást készítünk. Egy serpenyőbe zsírt öntünk, belevágunk hat gerezd fokhagymát, és enyhén lepirítjuk. Megszórjuk liszttel és azzal is összesütjük. A tűzről félrehúzva őrölt paprikát keverünk hozzá, és azonnal a levesre borítjuk. Még további tíz percig főzzük.

Tálalásnál a húsokat, a tésztát és a levest külön tesszük az asztalra, így mindenki ízlése szerint szedhet belőle a tányérjába.