tejföl

Pacsi

Pacsi Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 35 dkg liszt, 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír. A sütéshez két-három evőkanál sertészsír. A tálaláshoz bármilyen ízű lekvár, porcukor. A sós változathoz: 1,5 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi só. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Amikor már kellőképp megpuhult, leszűrjük, összetörjük, és hagyjuk …

Pacsi Tovább »

Tojásos hal tejfölös mártogatóval

Tojásos hal tejfölös mártogatóval Hozzávalók: (8-10 főre) 2 kg ponty szelet, só, 4 evőkanál liszt, 1 fakanál sertészsír, 14 db tojás, 2 dl tejföl. Mártogató: 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt paprika, 3 dl tejföl, 1 dl tej, 1 csapott evőkanál ecet. A tepsit kizsírozzuk. A ponty szeleteket alaposan besózzuk, majd beleforgatjuk …

Tojásos hal tejfölös mártogatóval Tovább »

Magyarborsos pogácsa

Magyarborsos pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg sertészsír, 1 kefir, 3 evőkanál tejföl, 2 csapott teáskanál só, fél sütőpor, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, 1 tojás a kenéshez. Egy tálba beleöntjük a lisztet, elkeverjük benne a sütőport, hozzáadjuk a zsírt, a kefirt, a tejfölt, szórunk bele borsot, sót, és az egészet összegyúrjuk. Hét cipót alakítunk …

Magyarborsos pogácsa Tovább »

Túrós tészta paprikás tejföllel

Túrós tészta paprikás tejföllel Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 tojás, 15 dkg szalonna, só, 2 szelet szikkadt kenyér, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 3,3 dl tejföl, 25 dkg túró. A lisztbe beleütünk egy tojást, kevés vízzel, és csipetnyi sóval tésztát gyúrunk belőle. Deszkán is alaposan átdolgozzuk. Vékonyra kisodorjuk, és széles metéltnek felvágjuk. Forró, …

Túrós tészta paprikás tejföllel Tovább »

Szilvás gombóc

Szilvás gombóc Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 evőkanál só, 30 dkg liszt, 2 evőkanál sertészsír, 50 dkg magozott szilva, 10 dkg mák, 10 dkg porcukor, 1 szelet szikkadt kenyér, 3,3 dl tejföl, kristálycukor. A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd megtisztítjuk, áttörjük, és megvárjuk, míg kihűl. Hozzáadjuk a lisztet, egy evőkanál zsírt, kevés sót, és …

Szilvás gombóc Tovább »

Rakott krumpli

Rakott krumpli Hozzávalók: (12 főre) 4 kg héjában főtt burgonya, 30 db főtt tojás, 40 dkg füstölt szalonna, 1 kg lecsókolbász, 60 dkg füstölt kolbász, 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 liter tejföl, 4 tojás sárgája, 50 dkg reszelt sajt, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 dl étolaj, 2 evőkanál …

Rakott krumpli Tovább »

Merenyei rák

Merenyei rák Hozzávalók: 50 dkg argentin vörös rák, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 fej fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, só, a sütéshez olívaolaj. A tálaláshoz kenyér. A fokhagymát megtisztítjuk, a petrezselymet apróra vágjuk. A rákokat átmossuk, szűrőben lecsepegtetjük. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk, ebben mindkét oldalukon megkapatjuk a rákokat, …

Merenyei rák Tovább »

Savanyú gombaleves

Savanyú gombaleves Hozzávalók: 2 kg vargánya (vagy más gomba), 1 evőkanál só, 5 babérlevél, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 púpos fakanál zsír, 3 fakanál liszt, 2 dl tejföl, 7 dl tej, 1 evőkanál 20%-os ecet. A gombát megtisztítjuk, átmossuk, kisebb darabokra vágjuk. Egy nagyobb fazékba három liter vizet öntünk, hozzáadjuk a vargányát, …

Savanyú gombaleves Tovább »

Perec kalács

Hozzávalók: (10 perechez) 50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 db tojás, 10 dkg zsír, 1 dl kefir, 3,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő. A mártogatóshoz: 3 dl tejföl, 1 kávéskanál só, csipetnyi fehérbors.   Egy kisebb edényben másfél deci tejet a cukorral meglangyosítunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A …

Perec kalács Tovább »

Regölyi tejfölös csirkehús leves

Regölyi tejfölös csirkehús leves Hozzávalók: 1 db fiatal csirke darabolva, 1 vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 nagyobb sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél zeller, 1 csokor zellerzöld, 1 evőkanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 5 dkg zsír, 2 babérlevél, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 teáskanál liszt. Csipetkéhez: 1 tojás, csipetnyi …

Regölyi tejfölös csirkehús leves Tovább »

Sváb keltrétes szilvalekvárral

Sváb keltrétes szilvalekvárral – Zeigstrul mit csvéspn lekvár Hozzávalók: (egy tepsi réteshez) 60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 4 dl tej, sertészsír, 2 evőkanál tejföl. Töltelék: 4 dl szilvalekvár, 5 tojás, 4 dl tejföl, 1 citrom héja, 15 dkg búzadara, 5 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor. A tetejére porcukor. A …

Sváb keltrétes szilvalekvárral Tovább »

Nudli sült tejföllel

Nudli sült tejföllel Hozzávalók: 1,2 kg krumpli, só, 1 liter tejföl, 4 evőkanál sertészsír, 8 púpos evőkanál liszt. A krumplit megmossuk, lábasban kevés sóval héjában megfőzzük. Egy nagyobb edényben felolvasztjuk a zsírt, ráborítjuk a tejfölt, és időnként átkeverve kb. másfél-két órán át sütjük lassú tűzön, amíg megbarnul, és a víz elpárolog belőle. Jobb a házi …

Nudli sült tejföllel Tovább »