tejföl

Savanyú krumplileves lapítottal

Savanyú krumplileves lapítottal Hozzávalók: (6 főre) 5 közepes krumpli, 4 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, só, 2 szem szegfűbors, 1 liter tej, 4,5 dl tejföl. Lapított: 60 dkg fehérliszt, 20 dkg rétesliszt, 2 evőkanál kacsazsír, 1 teáskanál só, 4 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 7-8 dl tej, a kenéshez kacsazsír és só. […]

Savanyú krumplileves lapítottal Tovább olvasom »

Savanyú pörkölt sós kaláccsal

Sauersch Hefeknödl– savanyú pörkölt sós kaláccsal Hozzávalók: (10 főre) 1 fiatal kakas minden részével együtt, 1 evőkanál sertészsír, 3 vöröshagyma, 2-3 evőkanál őrölt paprika, só, 3 babérlevél, 2 evőkanál 10 %-os ecet. Habarás: 3 evőkanál liszt, víz. Tejföl és paprika a tálaláshoz. Hefeknödl: 50 dkg liszt, 1 tojás, 4 teáskanál só, 2,5 dl langyos víz,

Savanyú pörkölt sós kaláccsal Tovább olvasom »

Jókai bableves

Jókai bableves Hozzávalók: 1 főtt, füstölt csülök, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 2 kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, egészbors, 4 db csípős paprika, 3-4 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, zellerlevél, 1 púpos fakanál sertészsír, 2 dl tejföl, 1 evőkanál 10 %-os ecet, 20 dkg nagy szemű, beáztatott bab. Csipetke: 1

Jókai bableves Tovább olvasom »

Rakott savanyú káposzta

Rakott savanyú káposzta Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1 kg sertéstarja, 2 vöröshagyma, 20 dkg füstölt kolbász, 20 dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl, sertészsír, 1 dl fehérbor, só őrölt feketebors, kakukkfű, 6 db főtt burgonya, liszt a hús forgatásához. A tarját egy centis szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sóval, borssal fűszerezve félretesszük pácolódni. A megtisztított hagymát

Rakott savanyú káposzta Tovább olvasom »

Bakonyi halgombóc leves

Bakonyi halgombóc leves Hozzávalók: (25 főre) 7,5 kg vegyes halhús (szürkeharcsa, keszeg, sügér, ponty), 2 kg vöröshagyma, 1 kg zsemlemorzsa, 6 tojás, nagy csokor petrezselyemzöld, őrölt feketebors, 1 liter paradicsom sűrítmény, 2 kis üveg paprikakrém, fűszerpaprika, 1 kg gomba, 6 dl tejföl, 2 púpos fakanál zsír, só. A halakat megtisztítjuk. Egy jó nagy, kb. 15

Bakonyi halgombóc leves Tovább olvasom »

Sült szilvás gombóc tejfölös öntettel

Sült szilvás gombóc tejfölös öntettel Hozzávalók: 70 dkg liszt, 1 kg burgonya, 1 tojás, 1 evőkanál búzadara, 1 teáskanál só, kevés víz. 18-20 szem szilva, 20 dkg kristálycukor, 1,5 dkg fahéj, 20 dkg sertészsír, 2,5 dl tejföl. A krumplit megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk. A fahéjat cukorral

Sült szilvás gombóc tejfölös öntettel Tovább olvasom »

Salátaleves gazdagon

Salátaleves gazdagon Hozzávalók: 5 fej saláta, 20 dkg füstölt szalonna, 15 dkg füstölt kolbász, 5 tojás, 5 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál 10%-os ecet, só. A megmosott salátaleveleket kisebbekre tépkedjük, csipetnyi sót szórunk rá, és összekeverjük. A fokhagymát megtisztítjuk, rátesszük. A szalonnát kockákra, a kolbászt félkarikákra daraboljuk. A fazék aljában a szalonnát kisütjük,

Salátaleves gazdagon Tovább olvasom »

Magyaros rakott tészta

Magyaros rakott tészta Hozzávalók: 50 dkg három ízű orsótészta, 50 dkg darált sertéshús, 4 paradicsom, 3 tv-paprika, 3 vöröshagyma, 2 púpos evőkanál sertészsír, 3 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 3 teáskanál őrölt paprika, 5 dl tejföl, 20 dkg trappista sajt. Először a tésztának felteszünk vizet melegedni. A lecsós alaphoz megpucoljuk, és apróra vágjuk a

Magyaros rakott tészta Tovább olvasom »

Pacsi

Pacsi Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 35 dkg liszt, 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír. A sütéshez két-három evőkanál sertészsír. A tálaláshoz bármilyen ízű lekvár, porcukor. A sós változathoz: 1,5 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi só. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Amikor már kellőképp megpuhult, leszűrjük, összetörjük, és hagyjuk

Pacsi Tovább olvasom »

Tojásos hal tejfölös mártogatóval

Tojásos hal tejfölös mártogatóval Hozzávalók: (8-10 főre) 2 kg ponty szelet, só, 4 evőkanál liszt, 1 fakanál sertészsír, 14 db tojás, 2 dl tejföl. Mártogató: 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt paprika, 3 dl tejföl, 1 dl tej, 1 csapott evőkanál ecet. A tepsit kizsírozzuk. A ponty szeleteket alaposan besózzuk, majd beleforgatjuk

Tojásos hal tejfölös mártogatóval Tovább olvasom »

Magyarborsos pogácsa

Magyarborsos pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg sertészsír, 1 kefir, 3 evőkanál tejföl, 2 csapott teáskanál só, fél sütőpor, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, 1 tojás a kenéshez. Egy tálba beleöntjük a lisztet, elkeverjük benne a sütőport, hozzáadjuk a zsírt, a kefirt, a tejfölt, szórunk bele borsot, sót, és az egészet összegyúrjuk. Hét cipót alakítunk

Magyarborsos pogácsa Tovább olvasom »