Hozzávalók: 20 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tv-paprika, 30 dkg füstölt kolbász, 30 dkg gomba, 2 liter húsleves, 1 teáskanál kakukkfű, 1 zsályalevél, kis csokor petrezselyemzöld, 2 teáskanál őrölt paprika, őrölt bors, 1 dl tejföl. Derelye: 20 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, kevés víz, 15 dkg főtt hús, fél vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, bors, 1 evőkanál étolaj, 1 tojás a kenéshez.
A szalonnát kisebb darabkákra vágjuk, egy lábasban színesre sütjük. A pörcöket kiszedjük, félretesszük.
A felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk a zsírban, közben a gombát, fokhagymát, tv-paprikát is felkockázzuk, és a hagymás alapra borítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, majd alaplével felöntjük. A bőrkét is hozzáadva főzzük.
A kolbászt félkarikákra vágjuk. Amikor a leves felforrt, azt is hozzáadjuk. Sózni általában nem szükséges, mert az alaplé és a füstölt húsok elegendő ízt adnak az ételnek.
Amíg fő a leves, nekiállhatunk a derelyének. A lisztet kávéskanálnyi sóval, egy tojással és kb. két evőkanál vízzel összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk, deszkára tesszük, letakarjuk, és pihenni hagyjuk.
A levest kakukkfűvel és aprított zsályalevéllel fűszerezzük.
Elkészítjük a derelye töltelékét. Fél aprított vöröshagymát étolajon megsütünk. Megszórjuk őrölt paprikával, beletesszük a ledarált főtt húst, kevés levessel összekeverjük, csipetnyi őrölt borssal fűszerezzük, majd kiszedjük, és hűlni hagyjuk.
A tésztát metélt vastagságúra sodorjuk, oldalról félbehajtva megjelöljük a középvonalát.
Bal oldalát tojással megkenjük, teáskanálnyi fűszeres hússal megpakoljuk a tésztát úgy, hogy sok apró derelyénk legyen. Ráhajtjuk a másik felét, lenyomkodjuk a töltelékek között, és derelyevágóval elvágjuk.
A leves elfőtt levét pótoljuk. Ilyenkor kóstoljuk, amennyiben szükséges, sózzuk. Megvárjuk, míg felforr, majd kifőzzük benne a derelyéket. Beleborítjuk a szalonnát, levessel átmelegített tejföllel behabarjuk. Tálalásnál apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.