Palóc leves

Palóc leves

Hozzávalók: (5 főre) 10 dkg sertészsír, 10 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt tarja, 50 dkg sertéslapocka, 30 dkg sárgahüvelyű bab, 30 dkg krumpli, 2 teáskanál só, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt kömény, 2 babérlevél, 1,5 dl lecsó. A sűrítéshez: 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 citrom karika, 1 teáskanál mustár.

A lábas aljába zsírt teszünk. A vöröshagymát és fokhagymát felkockázzuk és a zsíron üvegesre pároljuk.

A lapockát, füstölt tarját, hámozott krumplit kisebb darabokra vágjuk.

A megpuhult hagymára ráborítjuk a lecsót, majd a fűszerpaprikát, lapockát, tarját, őrölt borsot, köményt, babérlevelet, sót is hozzáadjuk, és felöntjük három deci vízzel. Fél órán át főzzük.

Ekkor hozzáadjuk a krumplit, a babot, és további két liter vizet. Újabb fél óra főzést követően zsemleszínű rántást készítünk, amibe mustárt, tejfölt is teszünk. Ezzel besűrítjük a levest. Egy citromkarikát is dobunk bele.

Összeforraljuk, és tálaljuk.