Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 8 dkg margarin, 2 evőkanál tejföl, csipetnyi só.
Palacsinta tészta: 2 tojás, 4 tojás sárgája, 5 dl tej, liszt, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só. 2 dl sárgabarack lekvár, 1 citrom leve. Mákos keverék: 25 dkg darált mák, 1 teáskanál cukor, 1 (bio) citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl forró tej. 15 dkg mazsola, rum (aroma), tej. Tetejére: 6 tojás fehérje, 45 dkg porcukor, 2 evőkanál citromlé.
A tésztához először langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A megszitált lisztet tálba tesszük, közepébe egy kis fészket készítünk, abba borítjuk bele a megkelt élesztőnket.
Beledagasztunk két tojás sárgáját, az olvasztott, langyos margarin felét, két evőkanál tejfölt, csipetnyi sót, és annyi tejet, amivel szép hólyagosra ki tudjuk dolgozni a tésztát. A végén a margarin másik felét is eldolgozzuk benne.
Amikor már megfelelő állagú a guba tésztája, akkor letakarjuk egy konyharuhával, és langyos helyen legalább fél órát kelesztjük.
A duplájára szaporodott tésztát enyhén lisztezett deszkán elegyengetjük, majd csíkokat vágunk belőle, amelyeket rudakká formázunk.
Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, tojással átkenjük a tetejét, és újabb negyed óra pihentetés után előmelegített kemencében, vagy sütőben szép színesre sütjük.
A darált mákba cukrot, citromhéjat, vaníliás cukrot, rumot és forró tejet öntünk, ezekkel állni hagyjuk.
A tepsit kivajazzuk, a tojásokat felütjük, szétválasztjuk. A kisült tésztát darabokra tördeljük, az előkészített tepsibe pakoljuk.
Sűrű palacsinta tésztát keverünk a hozzávalókból. Ráborítjuk a tésztára, kicsit állni hagyjuk, majd megkenjük mákos krémmel, lekvárral megpakoljuk, a leszűrt mazsolával megszórjuk. Rövid pihentetés után kétszáz fokra előmelegített sütőben negyed órát sütjük, majd hűlni hagyjuk.
Tojáshabot készítünk a tetejére. A tojások fehérjéhez két evőkanál citromlevet adunk, ezzel és a porcukorral lassú gőz felett keményre verjük. A tészta tetejére halmozzuk, úgy toljuk forró sütőbe pár percre, amíg színt kap a hab.
Amikor megsült, kicsit állni hagyjuk, kockákra vágva, lekvárral megcsurgatva tálaljuk.