Malacka töltött burgonyával

Malacka töltött burgonyával, salátával

Hozzávalók: Malackához: 1 kg darált sertéshús, 1,5 kg sertéscomb, 7 gerezd fokhagyma, só, őrölt paprika, őrölt feketebors, a tepsi előkészítéséhez zsír és 0,5 dl víz.

Töltött burgonya: 8 db nagy szemű, főznivaló krumpli, 6 sárgarépa, 1 brokkoli, 15 dkg főtt kukorica, 5 dl főzőtejszín, 4 dkg margarin, 2-3 evőkanál liszt, 4 tojás, só, őrölt feketebors, szerecsendió, 15 dkg sajt, 20 dkg kolozsvári szalonna. A tepsi előkészítéséhez margarin.

Saláta: 80 dkg káposzta, 40 dkg cékla, 40 dkg vöröshagyma, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 1 teáskanál egészkömény, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 evőkanál 20%-os ecet.

A húst szeletekre vágjuk, vékonyra kiklopfoljuk, besózzuk. Az inakat átvágjuk. A tepsit kizsírozzuk.

Elkészítjük a kolbászhúst. A darált húsra ízlés szerint sót, egy teáskanál borsot, két-három teáskanál őrölt paprikát szórunk, majd belenyomjuk a tisztított fokhagymát. Jó alaposan összegyúrjuk, utána megtöltjük vele a hússzeleteket, majd szorosan feltekerjük. Összeillesztéssel lefelé belehelyezzük a tepsibe, tetejét is enyhén borsozzuk, zsír darabkákat pakolunk rá. Fél deci vizet aláöntünk, lefóliázzuk, és 200 fokra előmelegített sütőben negyven percig pároljuk. Utána a takarást levesszük, és mindkét oldalán színesre sütjük.

A töltött burgonyához először a krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és hagyjuk kihűlni. Karalábévájóval kiszedjük a közepét, az apró darabkákat félretesszük.

A sárgarépát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A brokkolit kisebb rózsákra szedjük.

Egy evőkanál margarint felolvasztunk, hozzáadjuk a sárgarépát, megsózzuk, fél deci vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk egy kicsit. Beletesszük a brokkolit, egy teáskanál sóval és mokkáskanálnyi őrölt borssal fűszerezve tovább főzzük. Végül a kukoricát is hozzáadjuk.

A tepsit margarinnal kikenjük, a szalonnát kisebb szeletekre vágjuk.

A kivájt krumplik belsejébe zöldséges tölteléket halmozunk, és a tepsibe helyezzük. Mellé pakoljuk a kivájt krumpli darabkákat, a megmaradt zöldséges tölteléket. Enyhén megszórjuk sóval.

Mártást készítünk. Felolvasztunk négy deka margarint, összekeverjük liszttel, felengedjük főzőtejszínnel. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, majd a tűzről levéve langyosra hűtjük. Elkeverjük benne a felhabolt tojásokat, és a reszelt sajtot. Ezzel a mártással locsoljuk le az ételünket. Végül minden töltött burgonya tetejére egy-egy szelet szalonnát helyezünk. Kétszáz fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol húsz perc alatt szép színesre sütjük.

A salátához a céklát meghámozzuk, lereszeljük. A megtisztított vöröshagymát és káposztát legyaluljuk. A káposztát forró vízben néhány percig forraljuk, majd hideg vízben átöblítjük (blansírozzuk). Belekeverjük a céklát és a vöröshagymát. Sóval, cukorral, borssal, köménnyel, ecettel ízesítve összekeverjük, és tálalásig állni hagyjuk.

A malackákat töltött burgonyával és salátával kínáljuk. Hideg ételnek is kiváló.