Babos húsleves, babfőzelék, sült hús
Hozzávalók: (10 főre) 2 kg sertéscomb, 1,5 kg fehérbab, 1 kg sárgarépa, 1 kg petrezselyem, 2 csokor petrezselyemzöld, 1 paradicsom, 1 paprika, fél fej édeskáposzta, 1 kg krumpli, 1 fej fokhagyma, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál 10%-os ecet, 4 dl tej, 3 dl tejföl, 2 teáskanál kristálycukor, 25 dkg cérnametélt, 2 evőkanál zsír. Fűszerek: só, őrölt feketebors, majoránna, 4 babérlevél.
A babot előző este hideg vízbe beáztatjuk.
Másnap a sertés combot három darabra szétvágjuk, és a leszűrt babbal együtt egy nagy fazékba tesszük, hideg vízzel felengedjük.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A paprikákat kicsumázzuk, a krumplit és a hagymákat is megpucoljuk. Minden zöldségfélét belepakolunk a levesbe, egyedül a káposztát hagyjuk későbbre, mert az gyorsabban fő.
Amikor felforrt az étel, leszedjük a habját, majd ízlés szerint sóval és őrölt borssal befűszerezzük. Legalább másfél órán át főzzük.
A megfőtt levesből a krumplikat kiszedjük, összetörjük, és tejjel habosra keverjük.
A zöldségféléket külön tálba pakoljuk, a bab nagy részét az összetört krumplira szűrjük, és a kettőt együtt, újabb adag tejjel hígítva tovább törjük. Babérlevéllel, cukorral, tejföllel összemelegítjük.
A hús nagyobbik részét a főzelékhez felszeleteljük, sózzuk, majoránnával meghintjük, és olvasztott zsírban mindkét oldalukon szép pirosra sütjük.
A többi húst kisebb kockákra vágjuk, és visszatesszük a levesbe.
A cérnametéltet külön sós vízben kifőzzük, és a zöldségekkel együtt a babos húsleveshez kínáljuk. Második fogásként tesszük az asztalra a babfőzeléket a sült hússal.