Bőrkés babfőzelék

Bőrkés babfőzelék

Hozzávalók: 50 dkg száraz „békahátú” tarkabab, 80 dkg füstölt bőrke, 4 babérlevél, 1 fej fokhagyma, további 2 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, só, 2 púpos evőkanál sertészsír, 4 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika.

A babot és a bőrkét is a főzés előtti este hideg vízbe külön-külön beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük, a bőrkét centi szélességű, kisebb csíkokra vágjuk. A bőrkét beletesszük egy fazékba, dobunk rá két babérlevelet, egy egész fej fokhagymát, egy vöröshagymát. A hagymáknak csak a külső héját szedjük le. Felengedjük három liter vízzel, majd fedő alatt másfél óráig főzzük.

A babot egy másik fazékba borítjuk, külön tesszük fel két babérlevéllel, két gerezd megtisztított fokhagymával, 2,5 liter vízzel, teáskanálnyi sóval. Fedő alatt egy óra alatt elkészül. Közben figyeljük, hogy a fazekak tartalma ne fusson ki.

Amikor mindkettő megfőtt, összeborítjuk a főzőlével együtt, de a fokhagymát és vöröshagymát kiszedjük az ételből.

A rántáshoz megtisztítunk és felkockázunk egy vöröshagymát. Zsíron zsemleszínűre pirítjuk a lisztet a vöröshagymával együtt, elkeverjük benne az őrölt paprikát, és azonnal a főzelékbe borítjuk. Besűrítjük vele, átforraljuk, és már tálalhatjuk is. Ízlés szerint bárki tehet bele ecetet. Kenyeret teszünk mellé az asztalra.