Disznótoros mártás
Hozzávalók: 1 kg darált sertéslapocka vagy vegyes sertéshús, 3 dkg fokhagyma, 2 dkg őrölt feketebors, 3 dkg só, 2 dkg fűszerpaprika, csipetnyi csípős paprika, 3 dkg őrölt és egész kömény, 50 dkg sertésvelő, 4 babérlevél, só, 1 liter tej, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál ecet.
Először a darál sertéshús fűszerezését végezzük el. Adunk hozzá zúzott fokhagymát, őrölt-és egész köményt, csípős paprikával elkevert fűszerpaprikát, sót, borsot. Alaposan összegyúrjuk, és félretesszük.
A velőt vízben átmossuk, majd beletesszük a fazékba. Kicsit összetörjük, egy liter vizet öntünk rá, belepakoljuk a kolbászhúst. Azzal is eldolgozzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az edény tartalmát, dobunk rá babérlevelet, és feltesszük főzni.
Amikor megfőtt, habarást készítünk hozzá. A lisztet tejjel apránként simára keverjük, ezzel a mártást besűrítjük. Tálalás előtt kevés ecettel ízesítjük.
Vanyarcon a disznótoros mártást főtt hús mellé tálalták, de önmagában, kenyérrel is nagyon finom.