Darálós sütemény

Darálós sütemény

Hozzávalók: 75 dkg liszt, 25 dkg cukor, 16 dkg sertészsír, 4 tojás, 1 sütőpor, ½ szalalkáli, 1 vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaó, 1 teáskanál étolaj, 1 evőkanál tejföl.

A tésztához először a száraz anyagokat: lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a kevés tejben feloldott szalalkálit összepakoljuk egy tálba. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, és a zsírt. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk.

Amikor összeállt, gyúródeszkán is átdolgozzuk, majd kétfelé választjuk. Az egyiket zacskóba pakolva hűtőszekrénybe tesszük, a másikhoz kakaót és kevés étolajat adunk, ezekkel alaposan újra kigyúrjuk. Amikor már szép egyenletesen barna színe lesz, ezt is hűtőbe tesszük, és ott egy órát állni hagyjuk.

A megpihent tésztákat kisebb szeletekre vágjuk, majd húsdarálóra szerelt kinyomó formával tetszőleges alakúra kidaráljuk. A kapott hosszú csíkokat feldaraboljuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. 180 fokon 15 perc alatt elkészül. Ne süssük sokáig, mert akkor kiszárad. Még forrón vaníliás porcukorban megforgatjuk.

A darálós sütemény hetekig eláll, érdemes nagyobb adagot készíteni belőle.