Keksz szalámi
Hozzávalók: (2 rúdhoz) 50 dkg háztartási keksz, 20 dkg dió, 20 dkg cukor, 3 dl tej, 20 dkg vaj, 6 dkg kakaó, 1 evőkanál rum aroma (rum).
A kekszet vastagabb nylon zacskóba tesszük, és klopfolóval durvára törjük. Ugyanígy aprítjuk fel a diót is. Ezeket egy tálban összekeverjük.
Serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Közben egy kisebb tálban összekeverjük a kakaót, a cukrot, és apránként felhígítjuk tejjel. Ráöntjük a vajra, felmelegítjük, rummal ízesítjük és az egészet a megmaradt tejjel összefőzzük.
Két fóliát kiterítünk, elfelezzük rajtuk a masszát, összetekerjük, és közben igazgatjuk, hogy szép formájuk legyen. Készíthetjük püspökkenyér, vagy őzgerinc formában is, de azokat is béleljük ki fóliával, mert különben nem tudjuk kiszedni az édességet.
Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, utána szépen szeletelhető, sokáig eltartható.