Bácskai krémes
Hozzávalók: Tészta: 30 dkg finomliszt, 6 dkg sertészsír, 3 evőkanál porcukor, 1 tojás, 1 dkg szalalkáli, 1 dl langyos tej. Krém: 25 dkg margarin, 6 evőkanál porcukor, 3 evőkanál liszt, 4 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor. Máz: 2 tojás fehérje, 18 dkg porcukor. A tetejére: 5 dkg csokoládé.
A liszthez hozzáadjuk a zsírt, a porcukrot, és a tojást. A szalalkálit langyos tejben feloldjuk, kicsit állni hagyjuk, hogy felhabozzon. Az egészet alaposan kidolgozzuk. Amikor összeállt, három cipót formázunk belőle, ezeket tepsi nagyságúra kisodorjuk. Liszttel megszórt tepsi hátoldalán, 160 fokra előmelegített sütőben egyenként kb. tíz perc alatt megsütjük.
Amíg hűlnek, elkészítjük a krémet. A lisztet három evőkanál porcukorral, vaníliás cukorral, a tojások sárgájával, és a tejjel csomómentesre kidolgozzuk. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
A megmaradt porcukrot a vajjal simára keverjük, és a hideg főzött krémhez adjuk. Ezzel betöltjük a lapokat.
A tetejére mázat készítünk. A tojások fehérjét habbá verjük, utána apránként beledolgozzuk a porcukrot is. Ezt kenjük a krémes tetejére.
Csokoládét reszelünk rá, egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. Idő közben átgyengül, így másnap könnyen, szépen szeletelhető.