Hajtott lepény

Hajtott lepény

Hozzávalók: 1 kg liszt, diónyi zsír, 3 dl tej, 4 dl víz, 1 evőkanál só, 1 tojás, 5 dkg élesztő. A kenéshez: 3 púpos evőkanál zsír, 2 evőkanál őrölt paprika, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors. A tepsi előkészítéséhez zsír.

A tejet meglangyosítjuk. Beleöntjük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg felfut.

A lisztet tálba borítjuk. Megszórjuk sóval, ráütjük a tojást, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és langyos vízzel kidagasztjuk a tésztát. Amennyiben szükséges, kevés folyadékot még adhatunk hozzá. Amikor már jó alaposan kidolgoztuk, a zsírt is beletesszük.

Konyharuhával letakarva fél óráig pihentetjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átforgatjuk, letakarjuk, majd elkészítjük a kenőanyagot.

A félig megolvasztott zsírba paprikát, sót, borsot keverünk.

A tésztát vékonyra kisodorjuk. Két oldalról felhajtjuk, átkenjük paprikás kencével. A tészta alsó és felső részét ráhajtjuk, majd újabb egy percig pihentetjük.

Ismét kisodorjuk, átkenjük, két oldalról felhajtjuk, és csak addig hagyjuk állni, amíg a tepsit kizsírozzuk. Ezután tepsi nagyságúra alakítjuk, beleemeljük, és a sütőformában kockákra vágjuk.

Vízzel átkenjük a tetejét, tízpercnyi pihenő után előmelegített sütőben bő fél óra alatt készre sütjük.