Mákos kőttes

Mákos kőttes

Hozzávalók: (2 rúd kőtteshez) 60 dkg liszt, 15 dkg zsír, 15 dkg cukor, csipetnyi só, 2,5 dkg élesztő, 5 dl tej, 0,5 dl étolaj, 1 tojás sárgája. Töltelék: 30 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 2 nagyobb alma, 1 (bio) citrom reszelt héja, 1 vaníliás cukor. A kalács tetejére egy tojás.

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztben a sót, a megmaradt cukrot elkeverjük. Eldörzsöljük benne a zsírt. Hozzáadjuk az olajat, a tojás sárgáját, majd a felfutott élesztővel, és a többi langyos tejjel kidagasztjuk. Akkor lesz puha, foszlós a kalács, ha a zsír mellé étolajat is adunk.

Jó alaposan kidolgozzuk. Két cipóra elválasztjuk, liszttel megszórva újra átgyúrjuk, majd letakarva egy órát pihentetjük.

Közben a töltelékhez az almát megtisztítjuk, lereszeljük. A mákot a cukorral, reszelt citromhéjjal és az almával összekeverjük. Egy-két evőkanál forró tejet is adhatunk hozzá, hogy összeálljon a töltelék.

A megkelt tészta egyik felét lisztezett deszkán egy centi vastagra kisodorjuk. Felületét leolajozzuk, majd rápakoljuk a töltelék felét. Feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A második kalácsot ugyanígy elkészítjük.

Fél órát még a tepsiben is kelesztjük, az oldalát villával megszurkáljuk, egy felvert tojással átkenjük, úgy tesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ott 25-30 perc alatt elkészül. Kicsit hűtjük, utána szebben lehet szeletelni.