Rázott káposzta

Rázott káposzta

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 60 dkg lapocka, 20 dkg füstölt tarja, 5 dkg gersli, 3 kis fej vöröshagyma, 2 teáskanál só, 2 evőkanál fűszerpaprika, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 babérlevél, 1,5 dl lecsó, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg sertészsír. A sűrítéshez 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt.

Egy fazék alját zsírral kikenjük. Az átmosott káposzta háromnegyed részét rápakoljuk, majd beleöntjük a lecsót. A vöröshagymát, fokhagymát összekockázva tesszük hozzá. Megszórjuk fűszerpaprikával.

A lapockát kisebb kockákra vágjuk, azt is beletesszük. Fűszerezzük majoránnával, köménnyel, babérlevéllel, sóval.

Ráborítjuk az átmosott gerslit, és a kockázott füstölt tarját.

A megmaradt káposztával befedjük, felöntjük két liter vízzel, majd másfél-két órán át főzzük. Közben csak rázogatjuk, nem keverjük. A főzés során elpárolgott vizet pótoljuk.

Amikor megfőtt, zsemleszínű rántással besűrítjük.

Tálalásnál tejfölt, kenyeret kínálunk hozzá.