Székelykáposzta
Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 4 fej vöröshagyma, másfél kg sertés lapocka, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 2 babérlevél, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt kömény, só, 1 kg savanyú káposzta, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, és üvegesre sütjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a szalonna zsírjában megdinszteljük. A lapockát kockákra szeleteljük, leöblítjük. A megpuhult hagymát megszórjuk őrölt paprikával, és beleforgatjuk a húst. Fűszerezzük babérlevéllel, őrölt borssal, őrölt köménnyel, és egy kevés sót teszünk rá. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön, egy órán át pároljuk. Ezután a káposztát kicsit leöblítjük, kinyomjuk, és rátesszük a húsra. Vágunk bele fokhagymát, és további egy órát főzzük.
Amikor már majdnem kész, rántást készítünk. A zsírba beleszelünk egy gerezd fokhagymát, megszórjuk liszttel, összepirítjuk, és a káposztába keverjük. Tejföllel összeforraljuk, és máris lehet tálalni.