Csipetka leves

Csipetka leves

Hozzávalók: 2 kg marharostélyos (vagy lábszár), 1-1 nagy csokor petrezselyem és zeller zöldje, 4 gerezd fokhagyma, 2 petrezselyem gyökere, 1 paprika, 1 paradicsom, 4 sárgarépa, 3 db burgonya, 2 új vöröshagyma szárával együtt, 1 nagyobb vöröshagyma, fiatal fokhagyma szára, 1 tv-paprika, 2 cseresznyepaprika, ízlés szerint só, 2 evőkanál őrölt paprika, kis diónyi sertészsír, 1 teáskanál őrölt feketebors. A csipetkához: 2 tojás, 3-4 marék liszt, csipetnyi só.

A rostélyost kisebb kockákra vágjuk, és a csontos részekkel együtt alaposan átmossuk. Egy nagyobb lábosba feltesszük főni. Közben megtisztítjuk a zöldségeket. A sárgarépa és petrezselyem gyökerét hasábokra vágjuk, a fiatal vöröshagymákat egyben hagyjuk, a másikat kis kockákra szeljük. Amikor a leves felforrt, leszedjük a habját, majd beletesszük a zöldségeket. A zöldeket vékony cérnával összekötve tegyük bele, hogy utána könnyebben kiemelhessük. Enyhén megsózzuk, a zöldpaprikát négyfelé vágva tesszük bele, és az apróra vágott vöröshagymát is beleborítjuk.

Miközben fő a leves, elkészítjük a csipetkát. A tojást felütjük, enyhén sózzuk, és liszttel összeállítjuk a tésztát. Amennyiben szükséges, csöppnyi vízzel segítünk a gyúrásban. Lisztezett deszkán is átdolgozzuk, félbevágjuk, és nem túl vékonyra kisodorjuk. Sodrófára tekerve elvágjuk, majd újra hosszában félbevágjuk, végül kis téglalapokat készítünk belőle, amit apróra elcsipkedünk.

Közben a már majdnem kész levesbe beletesszük a csípős paprikát, rászórjuk az őrölt paprikát, kis diónyi zsírt adunk hozzá, és összeforraljuk. Őrölt borssal fűszerezzük, és beletesszük a kockákra vágott burgonyát. Amikor már a krumpli is megfőtt, utolsóként következik a csipetka. Kevergetve megfőzzük, és tálaljuk.