Hozzávalók: (30-40 dkg sajthoz) 2 liter zsíros, házi tej, ½ mokkáskanál só, 3-4 evőkanál 10%-os ecet, 1 liter száraz vörösbor, 20 szem fehérszőlő.
A tejet felforraljuk, beleöntjük az ecetet, ez egy perc alatt összekapja a tejet. Kicsit állni hagyjuk, közben a szőlőszemeket félbevágjuk és kimagozzuk.
Egy kisebb szűrőforma aljába négy fél szem szőlőt helyezünk. A túróról a savót leszűrjük, a többit egy tálba tesszük, ott aprószeműre keverjük. Csöppnyi sóval ízesítve belenyomkodjuk a formába, közben rétegenként szőlőszemeket pakolunk rá.
A tetejére is kerüljön szőlő.
A szűrőt egy lappal lezárjuk, majd súllyal lenyomva, hűtőszekrénybe tesszük hat-nyolc órára. Ezután kivesszük, egy nagyobb tálba rakjuk. Felöntjük vörösborral úgy, hogy teljesen ellepje. Visszahelyezzük a hűtőbe, ott egy hétig érleljük. Idő közben többször megfordítjuk, és a bort is pótoljuk.
Egy hét után kiszedjük, majd előételként, vagy hidegtálra helyezve kínáljuk.