Sváb káposztás kolbász

Sváb káposztás kolbász

Hozzávalók: (15-20 főre) 5 kg szaftos, darált sertéshús, 10 dkg őrölt paprika, 10 dkg asztali só, 1 dkg őrölt feketebors, 1 dkg őrölt kömény, 1 fej fokhagyma, 2 kg káposzta, a sütéshez zsiradék.

A fejes káposztát csíkokra vágjuk, zsíron lepirítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, átnyomjuk.

A megsült káposztát turmixszal aprítjuk, a kolbászhúson elterítjük. Fűszerezzük őrölt paprikával, sóval, borssal, köménnyel. Alaposan átdagasztjuk, hogy minden fűszer harmonikusan minden részébe eljusson a tölteléknek.

Nagyobb gombócokat készítünk belőle, amit kolbásztöltőn keresztül sertés vékonybélbe töltünk, közben fogpiszkálóval szurkáljuk, hogy a felesleges levegő távozzon.

A zsírt vagy olajat egy nagyobb serpenyőben felhevítjük, ebben a kolbászokat nem túl magas hőmérsékleten szép színesre sütjük.

Körettel, vagy kenyérrel, savanyúsággal, de mustárral is nagyon finom, kiadós étel.

Aki nem szeretné bélbe tölteni, az ugyanezt a kolbászhúst sütőformában, vagy fasírozottként is elkészítheti.