Vörösboros tészta tejszínes öntettel

Vörösboros tészta tejszínes öntettel

Hozzávalók: Tészta: 20 dkg finomliszt, 20 dkg durumliszt, 2 tojás sárgája, 2 dl vörösbor (cabernet sauvignon, vagy merlot), fél kávéskanál só. Öntethez: 20 dkg bacon, 4 gerezd fokhagyma, 5 dl főzőtejszín, só, őrölt feketebors, 10 dkg kemény sajt, kis csokor petrezselyemzöld.

A vörösbort addig forraljuk, míg a fele elpárolog, majd hűlni hagyjuk. A szobahőmérsékletű hozzávalókból tésztát gyúrunk. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl lágy, hogy könnyen tudjuk sodorni. Alaposan, gyúródeszkán is átdolgozzuk. Fóliába tekerve fél órát pihentetjük. Ezután géppel, vagy sodrófával kinyújtjuk. Munka közben kicsit lisztezve, szélesmetéltet készítünk belőle.

Bő, enyhén sós vizet forralunk, ebben egy-két perc alatt kifőzzük, leszűrjük.

A mártáshoz a bacont megsütjük, amikor már szép színes, kiszedjük, és félretesszük. A zsírjában az apróra vágott fokhagymát megfuttatjuk, majd főzőtejszínnel felöntjük. Nagyon lassú tűzön két-három percig főzzük. Kicsit sózzuk, sajttal összekeverjük, majd levesszük a tűzről, és beleforgatjuk a tésztát. A tetejére sült bacont és apróra vágott petrezselymet szórunk.