Hozzávalók: (20 főre) 1,5 kg darabolt marha húsos csont, 10 kg marhanyak, 3 kg vöröshagyma, 4 evőkanál só, 15 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 2,5 evőkanál őrölt fűszerkömény és őrölt feketebors. 3 evőkanál aprított rozmaring, 2 dl sűrített paradicsom, 5 dl szilvalekvár, 80 dkg sertészsír, 4 dl száraz vörösbor, 1 fej fokhagyma, 5 tv-paprika, 5 paradicsom, 2 erős zöldpaprika.
A húst, a vöröshagymát és a fokhagymát felkockázzuk, a paradicsomot és paprikákat is felszeljük.
A vöröshagymát felhevített zsírban színesre sütjük. Hozzáadjuk először a csontos részeket, majd a húst és a paradicsompürét.
Amikor a hús levet engedett, fűszerezzük rozmaringgal, borssal, köménnyel, az őrölt paprika kétharmad részével. Kicsit hagyjuk rotyogni, hogy a paprika kiadja a színét. Egy deci vizet adunk hozzá, ezután sózzuk. Jöhet a szilvalekvár és még két deci víz. Hozzáadjuk a paprikákat, a paradicsomot, a fokhagyma háromnegyedét, további három deci vizet.
Ekkor már csak kevergetnünk kell, az elpárolgott levet és a fűszereket ízlés szerint pótolni, majd amikor már majdnem kész, beleöntjük a vörösbort is.
Legvégül ízesítjük még a félretett fokhagymával.
Friss kenyérrel, de tetszés szerinti körettel is tálalható.
Főzési ideje, hústól függően 2-2,5 óra.