Nagyanyám élesztő nélküli krumplis pogácsája
Hozzávalók: (2 normál tepsihez) 70 dkg liszt, 1 kg sárga krumpli, 3 teáskanál só, 1 púpos evőkanál sertészsír, 1 tojás.
A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Átnyomjuk, megvárjuk, míg langyosra hűl. Ekkor sót, zsírt, felvert tojást adunk hozzá, és rászitáljuk a lisztet. Alaposan összegyúrjuk.
A tepsiket vastagon kizsírozzuk, a tésztát lisztezett gyúródeszkán két-három centi vastagra kisodorjuk. Tetejét szaggatóval megcifrázzuk, majd kiszaggatjuk, és tepsibe helyezzük.
190-200 fokon tíz percig egyik oldalán, majd ugyanennyi ideig a másikon is szép színesre sütjük.
Hidegen, vagy melegen, akár lekvárral, vagy sósan chutney-val, esetleg zakuszkával együtt is fogyasztható.