Hosszú lekváros fánk

Hosszú lekváros fánk

Hozzávalók: 70 dkg átszitált búzaliszt, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál cukor, 3 tojás sárgája, 2 evőkanál rum, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, fél üveg szilvalekvár, a szóráshoz porcukor.

Kevés tejet meglangyosítunk, beleteszünk egy evőkanál cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg felfut.

A többi tejet is felmelegítjük. A liszthez sót adunk, a megmaradt cukrot, a tojások sárgáját, rumot, majd a megkelt élesztővel és az apránként adagolt langyos tejjel megdagasztjuk a tésztát.

Jó alaposan, kézzel felfelé húzkodva kidolgozzuk. Akkor az igazi, ha lágy, és a kéztől elváló anyagot kapunk. A tálat körüllisztezzük, letakarjuk, a tésztát fél órát kelesztjük.

Kiborítjuk egy lisztezett deszkára, ott összegyúrjuk, rudat formázunk belőle, ebből egy-két centis szeleteket vágunk. Kézzel hosszúkás alakúra szétnyomkodjuk, közepébe lekvár csíkot halmozunk. Két oldaláról felváltva felhajtjuk a lekvárra a tésztát, majd az egészet megtekerjük, patkó alakúra formázzuk. Újra kelesztjük fél órát.

Felmelegített, nem túlságosan forró, bő olajban mindkét oldalán megsütjük.

Porcukorral megszórva kínáljuk.