Babgulyás gazdagon, drávaszabolcsi módra
Hozzávalók: (15 főre) 3,5 kg sertéshús: köröm, csülök, comb, füstölt oldalas szegély, füstölt csülök. 1,5 kg beáztatott tarkabab, vagy fejtett bab, 6 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 karalábé, 1 zeller, 6 nagy vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 3 paprika, 2 paradicsom, 3 evőkanál őrölt paprika, 1 evőkanál őrölt feketebors, 1 evőkanál őrölt kömény, 3 babérlevél, só, 2 evőkanál házi paprikakrém. Csipetke: 2 tojás, 20 dkg liszt.
A zöldségféléket megtisztítjuk. A vöröshagymát nagyobb kockákra, a sárgarépát, petrezselymet félkarikákra, a zellert, karalábét, paradicsomot, paprikát kockákra vágjuk.
A húsokat is felaprítjuk, hogy gyorsabban főjenek.
Bográcsban két liter vizet forralunk, beledobjuk a füstölt húsokat és a körmöt. A fokhagymát egészben csak bevágva, a vöröshagymával, paprikával, paradicsommal együtt hozzáadjuk. Ezekkel főzzük fél órát.
Ezután következnek az aprított nyers húsok: a comb és a csülök.
Újabb fél óra rotyogtatás után jöhet a bab és a zöldségek. Beledobjuk a babérleveleket, ezekkel együtt újabb bő negyed órát főzzük, közben az étel elfőtt levét pótoljuk. Fűszerezzük borssal és köménnyel.
További fél óra múlva mehet bele a csipetke.
A tojásokat a liszttel összegyúrjuk, felvágjuk, kilapítjuk, és kicsipkedjük.
Amikor a csipetke a gulyásban megfőtt, tálalhatjuk az ételt.