Káposztás bukta

Káposztás bukta

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 1,5 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 5 dl tej, 1 dl étolaj. Töltelék: 50 dkg káposzta, 0,5 dl étolaj, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt fehérbors. A tetejére 1 tojás, a bukták közé étolaj.

A cukrot a tejben feloldjuk, langyosra hevítjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztbe beleszórjuk a sót, hozzáadjuk az étolajat, a tojásokat, majd a felfutott élesztős tejet. Jó alaposan kidagasztjuk a tésztát. Munka közben a tálat körbe forgatjuk, hogy szép tiszta legyen. Akkor kész, ha már fényes, sima, hólyagos a bukta tésztája. Lelisztezzük, letakarjuk, majd langyos helyen ötven percig kelesztjük.

Közben a töltelékhez a káposztát lereszeljük. Besózzuk, pár percig állni hagyjuk, a levét kinyomjuk. Egy serpenyőben, étolajon, fehérborssal ízesítve megpároljuk. Hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, vékonyra kisodorjuk, felkockázzuk. Ezek egyik végébe tölteléket halmozunk, majd a buktát feltekerve tepsibe helyezzük. Oldalukat étolajjal átkenjük, hogy ne süljenek össze, szétválaszthatók legyenek. A tepsiben is pihentetjük negyed órát.

Ezután felvert tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben szép aranyló barnára sütjük.