Tejfölös krumplileves szárított vargányával és túrós mácsikkal
Hozzávalók: tészta: 50 dkg liszt, 2 tojás, 1 evőkanál só, víz, 4 evőkanál olvasztott zsír, 25 dkg túró. Leves: 6 közepes krumpli, 1 evőkanál só, 5 dkg vargánya, 1 evőkanál 10%-os ecet, 2 dl tejföl, 2 evőkanál rétesliszt.
A leveshez a krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.
Közben elkészítjük a tésztát. A lisztet gyúródeszkára borítjuk, közepébe fészket készítünk, ebbe beleszórjuk a sót, ütünk rá két tojást, majd apránként annyi langyos vizet csurgatunk hozzá, hogy össze tudjuk gyúrni a tésztát. Jól kidolgozzuk, két cipót formázunk belőle. Ezeket egyenként kisodorjuk, hosszában, keresztben is elvágjuk, és gyufatészta vastagságú metéltet készítünk belőle. Lobogó forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Zsírt felforrósítunk, merítünk a tésztára néhány kanállal, majd a túróval összekeverjük.
A vargányát szeletekre vágjuk, forró vízzel felöntjük, pár perc múlva leszűrjük. Beletesszük a levesbe. A lisztet a tejföllel simára keverjük, apránként levessel átmelegítjük, besűrítjük vele az ételt. Ecettel ízesítjük, összeforraljuk, és a leves elkészült.
Tálalásnál a tányér aljába túrós mácsikot teszünk, arra szedjük rá a tejfölös krumplilevest. A kettőt együtt fogyasztjuk. Különlegesen finom étel, érdemes kipróbálni.