Újévi kenyér

Újévi kenyér

Hozzávalók: Aktív kovász: 30 gramm anyakovász, 110 gramm, víz: 130 gramm, liszt (BL-110). A kenyérhez: 225 gramm anyakovász, 900 gramm BL-80, 100, vagy 112-es liszt, 27 gramm só, 675 gramm víz. Töltelék: 1 fakanál libazsír, 2 közepes vöröshagyma, 15 dkg cheddar sajt.

Az aktív kovászunkat vízzel felhígítjuk, majd a lisztet is hozzákeverve sűrű galuska állagú masszát kapunk, amit hat óráig pihentetünk.

Ekkor kezdhetjük összeállítani a kenyértésztát. A lisztet átszitáljuk. Az anyakovászhoz lisztet, vizet adunk, majd gépben nyolc percen át dagasztjuk. Ekkor tehetjük hozzá a sót, azzal is átdolgozzuk, 15 percig pihentetjük. Utána olajozott deszkán jól megcsapkodjuk, formázzuk.

Egy tálat kiolajozunk, beletesszük az átforgatott kenyeret, letakarva egy órát kelesztjük.

Ekkor újra munkalapra helyezzük, széthúzzuk, mint a rétest (lamináljuk). Belekerülhet a töltelék: a zsírban megpárolt vöröshagyma, vagy a reszelt cheddar sajt. Az oldalait felhajtjuk, rudat formázunk belőle, amit feltekerünk, egy nagy gombóccá.

Kb. 50 percenként, legalább háromszor áthajtogatjuk, közben pihen.

Öt óra múlva lisztezett szakajtóba tesszük, majd egy éjszakán át (12 órát), hat fokos hűtőszekrényben kelesztjük.

Másnap kivesszük, sütőpapírra borítjuk, lelisztezve megdíszítjük a tetejét, sütőpapírral bélelt, előmelegített sütőedénybe helyezzük, lefedve, 250 fokon 20-25 percig, majd 210 fokon, fedő nélkül újabb 25 percig sütjük. Ezután a formából kivéve, rácson 20 perc, míg elkészül. Kihűtve szépen szeletelhető.