Lencsegulyás füstölt csülökkel
Hozzávalók: (10 főre) A csülök előfőzéséhez: 1 füstölt csülök, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma. A gulyáshoz: 50 dkg előfőzött lencse, 1 kg kicsontozott marhalábszár, 2 nagyobb vöröshagyma, 3 teáskanál őrölt paprika, só, 1 csapott teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál csípős paprikakrém, 4 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 4 sárgarépa, 6 dkg sertészsír, 1,5 dl tejföl, 2 teáskanál mustár, 1 evőkanál finomliszt.
A füstölt csülköt alaposan átmossuk, majd egy nagyobb fazékban a tisztított sárgarépával, petrezselyemmel, vöröshagymával, fokhagymával puhára főzünk. A vízből kiszedve hűlni hagyjuk, majd felkockázzuk. A levét félretesszük.
A gulyáshoz a többi sárgarépát karikákra, a vöröshagymát, marhalábszárt kockákra vágjuk.
A zsírt egy nagyobb edényben felolvasztjuk, megpároljuk benne a vöröshagymát. Rátesszük a marhahúst, majd amikor kifehéredett, megszórjuk őrölt paprikával, és másfél liter csülöklével felengedjük. Lefedjük, másfél órán át főzzük.
Amikor a hús már megpuhult, beleszórjuk a sárgarépát, a csülökdarabkákat, az apróra vágott fokhagymát. Fűszerezzük teáskanálnyi sóval, őrölt borssal, paprikakrémmel, babérlevéllel.
Amikor a sárgarépa is megfőtt, beleborítjuk a lencsét. A habaráshoz a lisztet tejföllel, mustárral, kevés vízzel simára keverjük. Két merőkanál levessel apránként felmelegítjük, és a levesbe engedjük.
Összeforraljuk, és tálaljuk. Friss kenyérrel a legfinomabb.