Hozzávalók: Előző este előkészített kovász: 2 dl víz, 20 dkg liszt, fél főtt krumpli, 4 dkg élesztő. 1,5 kg BL-80-as fehérliszt, 2 tojás, 0,5 liter tej, 25 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, csipetnyi só, 10 dkg vaj (margarin).
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket habbá verjük, a sárgákat tíz deka cukorral világosra keverjük.
A lisztet átszitáljuk, beleborítjuk a kovászt, kevés sót, a cukros sárgáját, a vaníliás cukrot. További 15 dkg cukrot fél liter langyos tejben elkeverünk, majd ezt apránként adagolva meggyúrjuk a tésztát. Úgy dolgozzuk ki, mint a kenyeret, közben a felvert tojáshabot is óvatosan beledagasztjuk.
Amikor már szép sima a kenyerünk, a tálunk oldalát és alját vajjal megkenjük, és azt is beledolgozzuk a tésztába.
Letakarjuk, egy órát langyos helyen pihentetjük.
Ezután gyúródeszkán átdolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt, magasfalú sütőedénybe tesszük.
A kenyér oldalát késsel bevágjuk, és újabb fél órát kelesztjük.
Vízzel átkenjük a tetejét, lefedjük. 170 fokra előmelegített sütőben kb. egy óra húsz perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, utána szépen szeletelhető.