Hozzávalók: 1 főtt, füstölt csülök, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 2 kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, egészbors, 4 db csípős paprika, 3-4 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, zellerlevél, 1 púpos fakanál sertészsír, 2 dl tejföl, 1 evőkanál 10 %-os ecet, 20 dkg nagy szemű, beáztatott bab. Csipetke: 1 tojás, 10 dkg liszt, csipetnyi só.
A vöröshagymát, zellert megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Sárgarépát, petrezselymet pucolunk, ezeket karikákra szeljük.
A fazekunk aljába sertészsírt teszünk, ezen üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a csokorba kötött petrezselyem-és zellerzöldet, majd együtt sütjük tovább. Ízesítjük babérlevéllel, hüvelyes csípős paprikával, egészborssal, fokhagymával.
Az előkészített, kihűlt csülköt kicsontozzuk, majd felkockázzuk.
A levesbe az áztatólével együtt beleborítjuk a babot, adunk hozzá fél liter csülök levet, majd két liter vízzel felöntjük. Feltesszük főzni.
A lisztet a tojással és kevés sóval összegyúrjuk. Deszkán is átdolgozzuk, majd lelisztezve kisodorjuk. Csipetkéket tépkedünk belőle.
Amikor felforrt a levesünk, két teáskanál sóval, fűszerpaprikával ízesítjük. Ezekkel együtt addig főzzük, amíg a bab megpuhul.
Ekkor belepakoljuk a tésztát, a csülök darabkákat, az ecetet. A tejfölt hőkiegyenlítéssel habarjuk bele.
Tálalásnál ecetet, sós kelt tésztát kínálhatunk hozzá.