Csöpi torta

Csöpi torta

Hozzávalók: (1 nagy, emeletes tortához) Piskóta (30×35 cm-es tepsiben): 12 tojás, 12 evőkanál porcukor, 6 evőkanál finomliszt, 6 evőkanál rétesliszt, 1 sütőpor, a tepsi előkészítéséhez vaj és liszt. Krém: 6 dkg mazsola, fél deci rum. 8 dl tej, 30 dkg cukor, 6 púpos evőkanál liszt, 4 csomag vaníliás cukor, 30 dkg vaj (margarin). Grillázs: 6 evőkanál kristálycukor, 15 dkg darabolt dió.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a keményre vert tojáshabot. Kivajazott, kilisztezett tepsiben elegyengetjük, 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 40 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

A mazsolát megmossuk, rumot öntünk rá, és abban állni hagyjuk.

A tejet a liszttel, vaníliás cukorral csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük. Kihűtjük.

A porcukrot a puha vajjal habosra keverjük.

A két krémet összedolgozzuk, majd negyed részét a torta bevonásához félretesszük. A többibe beleszórjuk a mazsolát.

A kihűlt piskótát előszőr hosszában elfelezzük, majd keresztben három lapot vágunk belőle.

A piskóta lapokat a mazsolás krémmel rétegezve összerakjuk, a félretett krémmel bevonjuk a tetejét és az oldalát. Ebben az állapotban hűtőszekrénybe tesszük, hogy könnyebb legyen szeletelni.

A grillázshoz a cukrot felolvasztjuk, amikor már szép barnás színe van, beleszórjuk a darabolt diót. Forrón egy fém tálcán szétterítjük, és hagyjuk kihűlni. Apróra tördeljük, majd a torta tetejét, és oldalát is ezzel díszítjük.