Újévi malacsült zelleres krumplisalátával
Hozzávalók: (40 főre) Egy 20 kilós malac. Nedves pác: 8%-os sóoldat, fokhagyma, egész kömény, egészbors, majoránna, vöröshagyma. A sütéshez: sör és sertészsír 1:1 arányú keveréke. Saláta (8 főre): 1 kg krumpli, 1 zellergumó, 3 lilahagyma, 2 evőkanál 10 %-os ecet, 2 evőkanál cukor, fél evőkanál só, zeller főzőlé.
A megtisztított malachoz először páclevet készítünk. A hozzávalókat összeforraljuk, lehűtjük, leszűrjük, és ebben a malacot négy napon át, többször átforgatva, 6-7 fokon állni hagyjuk.
Sütés napján egy nyársra felhúzzuk, gondosan rögzítjük, hasüregét összevarrjuk. Faszén felett forgatva sütjük, közben sörben elkevert olvasztott zsírral kenegetjük, a vastagabb részeket pedig páclével injektáljuk. Hat-hét óra alatt készül el.
Közben összeállítjuk a salátát. A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd karikázzuk. A zellert megpucoljuk, először négyfelé, majd vékony szeletekre vágjuk. Lábasban, sós vízben megfőzzük. A leszűrt levébe teszünk cukrot, ecetet, sót. Összekeverjük. A lilahagymát félfőre vágjuk. A salátalébe borítjuk a burgonyát, a zellert és a hagymát. Összekeverjük, és legalább egy éjszakát állni hagyjuk.
A ropogós malacsültet zelleres krumplisalátával kínáljuk.