Krumpligombócleves gazdagon

Krumpligombócleves gazdagon

Hozzávalók: (6 főre) 1 kg sertéscomb, 1 nagyobb vöröshagyma, 15 dkg füstölt zsírszalonna, 1 karalábé, 1 zeller a zöldjével, 2 nagy sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kg krumpli, 1 tv-paprika, 30 dkg gomba, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, 3 babérlevél, 1 teáskanál majoránna, csipetnyi őrölt kömény, só, 3 gerezd fokhagyma. A habaráshoz: 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt. Gombóc: 30 dkg krumpli, 2 tojás, 10 dkg liszt, só.

A szalonnát felkockázzuk, kisütjük a zsírját. A vöröshagymát kis kockákra vágjuk, ráborítjuk, és üvegesre pároljuk. A húst lehártyázzuk, kisebb darabokra vágjuk, majd ezt is hozzáadjuk. Fehéredésig sütjük. A fokhagymát megtisztítjuk, és rányomjuk.

A zöldségféléket megtisztítjuk. A sárgarépát és petrezselymet felkarikázzuk, a krumplit, zellert és karalábét kockákra vágjuk.

A húsra sót szórunk, majd a tűzről félrehúzva őrölt paprikát keverünk bele, ezután a sárgarépát, petrezselymet, zellert és karalábét is hozzáadhatjuk.

A gombát vastagabb szeletekre vágjuk. Levesünket fűszerezzük: babérlevelet, majoránnát, őrölt köményt, őrölt borsot teszünk rá. Annyi vizet öntünk a fazékba, hogy bőven ellepje a tartalmát. Hozzáadunk egy kicsumázott paprikát, a zeller zöldjét, és a gombát. Ezekkel együtt félpuhára főzzük. Ekkor a zellerlevelet kiszedjük. A levest megkóstoljuk, a fűszereket pótoljuk, és beletesszük a krumplit.

A gombóchoz a megtisztított krumplit felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt összetörjük és kihűtjük. A krumplit sóval, a liszt felével, és két tojással összegyúrjuk, majd annyi lisztet adunk még hozzá, hogy formázható tésztát kapjunk.

Vizes kézzel kis gombócokat gömbölyítünk belőle, amit a levesben kifőzünk. Elkészítjük a habarást, ezzel még összeforraljuk az ételünket és tálalhatjuk is.