Szent László pecsenyéje kefires lángossal
Hozzávalók: (8 főre) 2 kg sertéstarja, 5 nagy vöröshagyma, fél deci étolaj. Pác: só, őrölt feketebors, őrölt kömény, 4 evőkanál mustár, étolaj, 4 gerezd fokhagyma. Lángos: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 evőkanál só, 1 teáskanál cukor, 3 dl kefir, 2 tojás, a sütéshez étolaj.
A húst szeletekre vágjuk. A sót, borsot és köményt összekeverjük, Ezzel fűszerezzük a tarját. Mustárral összeforgatjuk, olajat öntünk rá, majd a reszelt fokhagymát is ráreszeljük. Lefóliázzuk, és egy-két éjszakán át ebben a pácban állni hagyjuk.
A vöröshagymákat megtisztítjuk, félbe, majd szeletekre vágjuk. A pácból megmaradt fűszerkeverékkel ízesítjük. A sütőtepsi aljába olajat öntünk, rápakoljuk a hagymát és a bepácolt hússzeleteket. A tetejére is locsolunk pár evőkanálnyi olajat, és lefedve, előmelegített sütőben 250 fokon kezdjük sütni. Fél óra múlva mérsékeljük a hőt 180 fokra. Amikor megpuhult a hús, levesszük a fóliát, és a húsok mindkét oldalát színesre sütjük.
A lángoshoz először az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, majd a megkelt élesztőt, a tojásokat és a kefirt hozzáadva laza, hólyagos kelt tésztát dagasztunk belőle. Amikor már szép simára kidolgoztuk, letakarjuk, és fél órát kelni hagyjuk. Ezen a ponton hűtőszekrénybe is tehetjük, és egy-két napon belül süthetünk belőle lángost.
Amikor megkelt, olajozott kézzel lángosnyi darabokat húzunk szét belőle, ezeket bő, forró olajban mindkét oldalukon színesre sütjük.
Fokhagymás zsírral, tejföllel, sajttal kínálhatjuk, de magában is nagyon finom köretként, a pecsenye mellé.