Töpörtyűs sajtos pogácsa

Töpörtyűs sajtos pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg darált töpörtyű, 2 dl tejföl, 1 púpos evőkanál sertészsír, 3,5 dkg élesztő, 1 tojás, 1,5 dl tej, 2 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 4 evőkanál száraz fehérbor, 10 dkg trappista sajt.

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, teáskanálnyi lisztet, és rámorzsoljuk az élesztőt.

Amíg kel, a lisztet átszitáljuk, sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt, és a zsírt. Összedolgozzuk, közben a bort is beledagasztjuk, mert az élesztő és az alkohol jó hatással van egymásra, levegősebb lesz a tészta.

Gyúródeszkán is átforgatjuk, tállal letakarva negyven percig pihentetjük. Ezután kisodorjuk, és a sóval, borssal ízesített darált töpörtyű felével megkenjük a tetejét.

Hajtogatjuk. Felülről és alulról a közepéig, jobbról a tetejére, balról pedig az aljára fordítjuk, és harminc percig kelesztjük.

Ezt követően újra kisodorjuk, rákenjük a megmaradt töpörtyűt, ugyanúgy hajtogatjuk és állni hagyjuk.

Kisodorjuk, bevagdossuk a tetejét, kiszaggatjuk, kézzel egyenként átforgatjuk, hogy magasabbak legyenek, felvert tojással lekenjük, reszelt sajt halmocskákat helyezünk a tetejére.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 percig sütjük.