Darált tepertős csiga
Hozzávalók: (2 tepsi csigához) 1 kg liszt, 10 dkg vaj, 4 tojás sárgája, 5 dkg élesztő, 6 dl tej, 40 dkg darált tepertő, 30 dkg cukor, csipetnyi só.
A tejet meglangyosítjuk, a vajat takaréklángon meglágyítjuk. Csipetnyi cukorral elkevert másfél deci tejbe belemorzsoljuk az élesztőt.
A tepertőt ledaráljuk.
A lisztbe kevés sót, négy evőkanál cukrot, a tojások sárgáját, langyos vajat, és a megkelt élesztős tejet borítjuk, majd elkezdjük kidagasztani a tésztát. Közben annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy közepes sűrűségű tésztát kapjunk. Ezt liszttel megszórjuk, és konyharuhával letakarva, meleg helyen harminc percig kelesztjük.
Amikor jól megszaporodott a tészta, lisztezett gyúródeszkán kétfelé választjuk, majd egyenként feldolgozzuk.
Téglalap alakúra kisodorjuk, a tepertő felével átkenjük, gazdagon megszórjuk cukorral, feltekerjük, és a rudat két centis csigákra felvágjuk. Ezeket kibélelt tepsibe fektetjük, tetejüket is átszórjuk cukorral. Negyed óra kelesztést követően előmelegített sütőben, kb. fél óra alatt megsütjük.